Почитателите на Кристо и Жан-Клод имат още една, неконвенционална възможност да

...
Почитателите на Кристо и Жан-Клод имат още една, неконвенционална възможност да
Коментари Харесай

Разходка със слушалки в изкуството на Кристо и Жан-Клод |

Почитателите на Кристо и Жан-Клод имат още една, неконвенционална възможност да се срещнат с изкуството им. На 28, 29 и 30 октомври от 16:30 и 18:00 ч. в Софийската градска художествена изложба ще бъде представен аудио пърформансът " Опакован аудиогид ".

Програмата „ Гледане с схващане “ търси нови подходи към изкуството и достъпа до него. За старт на плана послужи изложбата „ Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти “ в Софийска градска изложба. В последните седмици посредством серия от турове, визити за хора от третата възраст и детски работилници уредниците показаха вероятни способи за включване на нови публики в музея и въобще в актуалното изкуство.

Следващият опит от програмата е „ Опакован аудиогид “ – хибриден формат сред тур в музея и пърформанс, който цели да предложи нов вид преживяване на образните изкуства посредством средствата на театъра.

Пърформансът се базира на едноименната пиеса „ Опакован аудиогид “ на Мигел Валентин и Мартина Новакова, основана особено за програмата „ Гледане с схващане “. В нея Новакова (България/Испания) и Валентин (Испания) оферират художествено и доста персонално разсъждение върху изкуството на Кристо и Жан-Клод, с което канят публиката да промени познатите градски пространства със силата на мисълта и въображението си, да почувства и съпреживее изкуството на двамата актьори даже и от дистанцията на времето и пространството.

Следвайки гласа в слушалките и двамата протагонисти онлайн (в функциите Василия Дребова и Нейтън Купър), участниците ще могат да се потопят в едночасова разходка в изложбата в и към галерията.

Представлението включва още и вербатим (документална) част, в която разнообразни събеседници, измежду които журналистът Даниел Ненчев, художниците Елена Панайотова и Отьорн А.С. от Германия, описват за своите мемоари и прекарвания с творчеството на Кристо и Жан-Клод. Така в пърформанса се преплитат образно и акустично, обстоятелства и мечти, мемоари, разкази и размисли. Участниците в представлението са поканени да съпреживеят изкуството на двамата велики художници по един нов и непредвиден метод.

Зад представлението застават и едни от одобрените имена в българския спектакъл - Василена Радева от Театър " Паник бутон " като режисьорка и Емилиян Гацов-Елби, който се грижи за звуковия дизайн.

„ Опакован аудиогид “ е продукция на фондация „ Изкуство – каузи и документи “, Гьоте-институт България, Столична община, компания Валентин&Новакова и Театър „ Паник бутон “, част от културно-образователната стратегия „ Гледане с схващане: Кристо и Жан-Клод “.

Представлението е без билети (заплаща се единствено вход от 2 лв. в Софийската градска художествена изложба, ул. Ген. Гурко 1). Задължителна е предварителната регистрация на:. Участниците би трябвало да разполагат с мобилен телефон, лични слушалки и достъп до интернет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР